Skötsel

Skötsel bänkskivor

-

Skötsel Silestone

-

Skötsel Dekton

-

Granit

Granit tål värme och håller sin glans länge trots hårt slitage. All natursten varierar i färg och struktur. I en del granitsorter kan det finnas små ytrepor, porer, speciellt i de grovkorniga. Detta är inget fel utan är sådant man får räkna med då det tillhör granitens natur. Granit är till skillnad från marmor ett mycket hårt och tätt material. En del sorter kan i viss mån suga in lite fukt, men den avdunstar inom några timmar.

Dagligen

En bänkskiva i granit kräver minimalt med underhåll. Det är, förutom skönheten, den största anledningen till att man väljer att smycka sina kök med detta material.
Till den dagliga rengöringen av köksbänkskivan anser vi att det räcker med att torka med en ren trasa och varmt vatten. Diskmedel bör undvikas i möjligaste mån. Om man hanterat t ex, kött, fisk eller kyckling eller om det blivit feta fläckar på skivan så kan man använda lite diskmedel för en grundligare rengöring. Torka bort resterna med rikligt med vatten, skölj trasan ordentligt för diskmedelsresterna ger en matt hinna på skivan. Är trasan smutsig så lämnar den ränder efter sig. Avsluta med att torka torrt med en luddfri bomullstrasa eller microfiberduk.

Skötselprodukter

Det finns professionella produkter för skötsel av skivan. Man kan köpa ett stenskötselkit med stenrengöring, antifläckmedel och stenlotion från oss. Vi säljer även granitolja i praktisk sprayflaska.
Våra ljusa granitsorter impregneras före leverans och en flaska med granitolja medföljer. Granitoljan impregnerar och mättar ytan och dess porer och ger därmed ett fukt- och oljeskydd.
En del granitsorter som t ex Svart granit är så tät i porerna att granitoljan inte ens sugs in i skivan och då är impregnering helt överflödig.
Vilka granitsorter som behöver impregneras, hur ofta osv varierar beroende på granitsort och användningsområde. Vi lämnar gärna upplysningar om vad som gäller för just den granitsort som väckt ditt intresse.