Frågor och svar

Vi har en gammal gravsten som är väldigt smutsig. Kan man rengöra den själv?

Ja, prova med rengöringsmedel eller maskindiskmedel. Använd rotborste, ej stål för det kan repa ytan. Utföres med fördel en regnig dag, undvik direkt solljus. Skölj med rikligt med vatten. Undvik text och dekor om dessa är målade eller förgyllda.

Hur länge håller text/dekor i färg eller guld?

De är i stort sett likvärdiga i egenskaperna men det beror mycket på hur utsatt stenen är för väder och vind samt luftföroreningar och om den omges av träd och buskar som savar av sig. Normalt 10-15 år eller längre. Man kan passa på att förbättra texten vid en eventuell textkomplettering.

Måste man ha blomlist runt planteringen?

Nej, man kan ändå ha en kulle med jord att plantera i. Alternativt låta gräsmattan gå ända fram mot stenen och sätta blommor i plastvas de gånger man vill smycka graven. En blomlist är dock praktisk för den håller planteringen skild från gräset och gör att fukten hålls kvar längre.

Har sett en ny gravvård i ert sortiment som vi gillar men tycker den är för stor. Går den att få i mindre storlek?

Ja visst! Vi anpassar den efter era önskemål så att det ser bra ut och önskad text och dekor ryms.

Hur tjock är en gravsten?

Nytillverkade stenar är ca 10 cm tjocka. De råkilade varierar från ca 12-16 cm. Sockeln brukar vara 16 cm.

Vi har en gravplats med en gammal stående gravsten där det inte ryms fler namn och vill köpa en liggande att komplettera med. Hur går vi tillväga?

Det räcker bra om ni skickar/mejlar oss en tydlig bild på befintliga stenen, mått på den, önskat mått på den nya samt aktuell och kommande inskription, ev dekor, så gör vi ett skissförslag med pris på en liggande sten som går i stil med den befintliga.

På vår familjegrav har vi en ganska stor sten som det endast finns farfars namn på och ordet Familjegrav under. Texten är svart, blank och står ut med grått runt om. Nu har vår far avlidit och är begravd där. Vi vill sätta in hans namn och årtal samt farmor och farfars data, och lämna plats för vår mors. Måste vi köpa en ny sten då?

Stenen kan säkert slipas om dvs vi gör den helt blank och börjar om från början. Skicka/mejla oss en bild, mått och önskad inskription så översänder vi förslag och offert.